קיר ירוק או מערכת הידרופונית
העולם המודרני העוטף אותנו מאופיין בגידול אוכלוסין מואץ, כמו גם בתהליכי אורבניזציה מהירים. שני גורמים, אשר, יחדיו, יוצרים עבורנו את הזרז המוכר לצורך בגידול צמחים בחללים הסגורים. זאת, מאחר, וגידולם של מיני הצמחים השונים, מאז ומעולם, היווה רכיב חיוני בתרבויות ובאורחי החיים השונים, הן בתרבויות מזרח והן בתרבויות המערב. לגידול הצמחים במרחב האורבני המודרני אינספור יתרונות עיצוביים, וכיום, כבר בטוח למדי לומר, כי המדובר בתחום שצובר תאוצה על רקע הרצון בשילוב הצמחייה הטבעית בבתים פרטיים, בבתי המלון, במשרדים פרטיים וציבוריים, במוסדות וכן הלאה.
כתוצאה מצורך זה, התפתחו שיטות שונות לגידול הצמחים בחללים המוגנים, כששתי השיטות המובילות בתחום הן קירות ירוקים מבוססי אדמה וקירות ירוקים מבוססי מערכות הידרופוניקה. מאמר זה, יעסוק בשתי שיטות חדשניות אלה, ביתרונותיהן ובהתאמתן לצרכים השונים.
קירות ירוקים
אתם בוודאי מכירים אותם בשם קירות ירוקים, קירות אנכיים, קירות ורטיקאליים, או בשמות נוספים, מה שלא מונע מהעיקרון השולט בהם להישאר זהה – מערכת עציצים או "כיסי גידול" בודדים, המחוברים לצורך יצירת מסך צמחי וירוק, אותו ניתן להציב כמעמד עצמאי או כשהוא מחובר בהברגה לקיר/ות. בקירות הירוקים ניתן להשתמש כמחיצה לצורך הפרדה בין חללים או לצורך הסתרה ואף כאלמנט דקורטיבי ייחודי, במקומות בהם נדרש "כתם" ירוק להשלמת עיצוב החלל. למעשה, גדולתם של הקירות הירוקים, היא מטרתם – נוי ואסתטיקה.
קירות ירוקים מתחלקים, באופן סכמתי לשני סוגים, על בסיס אפיון סוג ההזנה אותם מקבלים הצמחים הגדלים בהם – קיר ירוק המבוסס על אדמה וקיר ירוק המבוסס על מערכת הידרופונית. בניגוד לקירות הירוקים המבוססים על מצע אדמה (הנהנים מקצב צמיחה רגיל ומאי תלות במערכת החשמל), קירות ירוקים המבוססים על הידרופוניקה סובלים מתחזוקה מורכבת ובעייתית יותר, מקצב גדילה מואץ, וכמובן, מהתלות במערכת ההשקיה המבוססת על חשמל, על כל החסרונות המשתמעים ממנה. ולכן, קירות ירוקים על בסיס הידרופוניקה מתאימים פחות לשילוב למטרות נוי.
אם כן, מתי, בכל זאת, נכון ומתאים יותר להעדיף את השימוש בהם?
קירות ירוקים על בסיס מערכות הידרופוניקה
בניגוד ליתרונותיהם של הקירות הירוקים המבוססים על מצע אדמה למטרות נוי, מערכות הידרופוניקה מוכיחות את יעילותן הרבה בגידול צמחי תבלין ואף גידול ירקות.
זוכרים את בעיית קצב הגידול המואץ של קירות ירוקים הידרופוניים?
במקרה הזה, הגידול המואץ דווקא מהווה יתרון משמעותי, כשהמערכת ההידרופונית (שמטרתה גידול הצמחים על בסיס מים ודשן בלבד) מאפשרת את גידולו מהיר של הצמח, תוך צמצום חשיפתו למזיקים למינימום האפשרי. אף מערכות אלה ניתנות ליישום ולהתקנה כחיפויים לקירות, כמערכת המותקנת על גג או במרפסת וכמחיצה חיה ושימושית.